Nieuwsoverzicht

Lancering van de polaire meteorologische satelliet MetOp-C geslaagd

Op 7 november 2018 heeft MetOp-C zich vervoegd tussen de andere satellieten, met als doel de continuïteit van meteorologische waarnemingen na te streven.

Op 19 oktober 2006 werd namelijk de eerste in een rij van 3 polaire meteorologische satellieten (MetOp-A/B/C reeks) in een baan om de aarde gestuurd. MetOp-B volgde op 17 september 2012.

 

De negen wetenschappelijke instrumenten op deze satelliet zullen o.a. bijdragen tot het verbeteren van weersvoorspellingen, door het aanleveren van meteorologische informatie op een globale schaal en dit 2 maal per dag. Deze gegevens zullen ook gebruikt worden in klimaatstudies.

 

Voor weersvoorspellingen is de continuïteit van de gegevensstroom zeer belangrijk. Dat is dan ook een belangrijke reden om drie identieke satellieten in een lange termijnvisie in te plannen. Met het lanceren van MetOp-C zal EUMETSAT tegelijkertijd drie MetOp-satellieten gebruiken met een onderlinge afstand van ongeveer 120 ° in hun baan rond de aarde. Als alles volgens plan verloopt, zal MetOp-A uit een baan rond de aarde gehaald worden in 2022.

Figuur 1: Illustratie van MetOp-C (Copyright: ESA)

Figuur 1: Illustratie van MetOp-C (Copyright: ESA)

EUMETSAT heeft verschillende SAF’s (Satellite Application Facilities) in het leven geroepen om uit de verschillende instrumenten specifieke operationele producten te ontwikkelen.
Het KMI is oa betrokken bij de AC SAF, dat is de satelliet toepassingsfaciliteit met betrekking tot het observeren van ozon en andere sporengassen alsook aerosoldeeltjes (oa belangrijk voor het monitoren van vulkaanuitbarstingen). Het GOME-2 instrument (Global Ozone Monitoring Experiment-2) wordt ingeschakeld om het merendeel van deze producten te maken en om het ozongat boven de zuidpool te observeren.

 

Figuur 2 is een voorbeeld van een passage van de MetOp-B satelliet ter hoogte van de zuidpool op 2 november 2018. Het leert ons hoe een ozonprofiel ter hoogte van de zuidpool eruit kan zien; deze figuur toont aan dat er heel wat variatie mogelijk is in de vertikale verdeling van ozon bij de passage van noord naar zuid. Er is duidelijk een ozongat waarneembaar op deze figuur (overwegend blauwe kleur rechts.

Figuur 2: Detaildoorsnede van de verticale verdeling van ozon in de atmosfeer van 0 tot 64 km (ozonprofiel) met aan de rechterzijde een deel van het ozongat (omcirkeld) (copyright: AC SAF/KNMI/EUMETSAT)

Figuur 2: Detaildoorsnede van de verticale verdeling van ozon in de atmosfeer van 0 tot 64 km (ozonprofiel) met aan de rechterzijde een deel van het ozongat (omcirkeld) (copyright: AC SAF/KNMI/EUMETSAT)

Het ozongat wordt ook via modellen dagelijks opgevolgd. Hieronder vind je een simulatie terug van de jaarlijkse evolutie van het ozongat. Het heeft dit jaar lang geduurd vooraleer het gat terug is beginnen krimpen. (bron: https://atmosphere.copernicus.eu/monitoring-ozone-layer)

Een simulatie van de evolutie van het ozongat, kan je via deze link bekijken:
https://atmosphere.copernicus.eu/sites/default/files/2018-11/cams_ozone_layer_v03_0.mp4

 

Meer informatie kan je terugvinden op volgende sites:
http://acsaf.fmi.fi
http://www.temis.nl
http://atmos.caf.dlr.de/gome2
http://www.eumetsat.int
http://www.esa.int

Cookies opgeslagen