Een zware storm op de Middellandse Zee, ook bekend als een medicane, is vandaag op 18 september 2020 in Griekenland aan land gekomen. De Griekse weerdienst waarschuwt met code rood.
Wat is een medicane?
De term 'medicane' komt van "mediterraanse" en "hurricane". Een medicane is een zware depressie die gepaard gaat met harde wind en regen. Deze stormen kunnen tegen het einde van de zomer of het begin van de herfst boven de Middellandse Zee ontstaan wanneer de watertemperaturen nog steeds hoog zijn. Zodra de storm het vasteland bereikt, verliest hij zijn intensiteit.
De zware storm, die de naam Ianos heeft gekregen, is ontstaan in de wateren tussen Italië en Griekenland. Omdat mediterrane stormen niet in de tropen ontstaan, noemen meteorologen ze geen tropische stormen of orkanen. Nochtans is op satellietbeelden het kenmerkende dichte wiel van de wolk en een goed gedefinieerd oog te zien.
Hoe ontstaat een medicane?
Wanneer koude lucht in de hoogte diep zuidwaarts uitzakt tijdens het einde van de zomer of het begin van de herfst, kan er zich een cycloon ontwikkelen boven de Middellandse Zee. Net zoals een klassieke tropische storm, kan er zelfs een wolkenvrij 'oog' zichtbaar zijn op de satellietbeelden.
Hevige wind en neerslag
Intense neerslag en hevige winden teisteren momenteel Griekenland. In Lamia (Griekenland) is er de afgelopen 24u 142 mm regen gevallen, in Andravida staat 60 mm op de teller. De weerstations in Kefalhnia en Zakinthos hebben als zwaarste windstoot 111 km/u geregistreerd, en in Andravida werden windstoten tot 83 km/u waargenomen.
De verwachting is dat de medicane vandaag en morgen (zaterdag 19 september 2020) nog boven Griekenland rondtolt. Daarna buigt het systeem langzaam zuidwaarts af en steekt het de Middellandse Zee over om maandag boven Libië te liggen. Op dat moment zal het systeem wellicht fel afgezwakt zijn. Het Europees model van ECMWF voorspelt plaatselijk neerslagtotalen tot 280 mm op twee dagen tijd tussen nu en zondag middernacht.
Effect van klimaatverandering
Net zoals tropische stormen, hebben medicanes een warme zeetemperatuur nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Door de klimaatopwarming stijgt de temperatuur van de Middellandse zee, en zullen zulke stormen blijven ontstaan en als gevolg van de hevige neerslag voor enorme wateroverlast zorgen.