Weer

Weerkaarten

Algemene luchtgesteldheid boven Europa

Een hoogtetrog installeert zich geleidelijk over het westen en het centrum van Europa om van daaruit uit te breiden naar de Middellandse Zee. Vochtige en soms onstabiele maritieme lucht spoelt over West- en Centraal-Europa, met soms regen en buien. Op het Iberisch Schiereiland en in het zuiden van Frankrijk bevindt zich warmere, maar ook onstabiele lucht, waarin onweders tot ontwikkeling kunnen komen.

Aan de voorzijde van deze hoogtetrog stroomt warme en droge lucht naar een groot deel van het oosten van de Middellandse Zee en Oost-Europa. Daar krijgt met zomers condities met veel zon en temperaturen tussen 20 en 25 graden of zelfs meer. Maar ook daar kunnen onweders ontstaan op de grens tussen twee luchtsoorten.

De aanwezigheid van de hoogtetrog en de zeer warme lucht in de oostelijke helft van de Middellandse Zee zorgen voor de ontwikkeling van een actieve depressie boven het noorden van Tunesië, die vervolgens naar Italië en de zuidelijke flanken van de Alpen trekt. Regen en onweersbuien met soms veel neerslag trekken over deze streken en verplaatsen zich daarna naar de Balkan en het noorden van Griekenland.

In Noord-Europa is het weer onstabiel met soms regen of buien. Maar geleidelijk stroomt zachtere lucht naar het noorden van Scandinavië.

Legende van de frontkaarten

 

Oranje visgraatlijn: "convergentielijn" => duidt een zone aan waar de wind aan de oppervlakte samenstroomt. Deze convergentie aan de oppervlakte wordt geassocieerd met verticale opwaartse bewegingen, die vaak aanleiding geven tot een buienlijn of onweer. De convergentie kan in verband worden gebracht met twee samenkomende windfluxen, elk vanuit een verschillende richting, of met de aanwezigheid van een luchtlaag die warmer en vochtiger is dan zijn omgeving (thermische vore of thermisch lagedrukgebied).

Cookies opgeslagen